BSH NYE NETTSTED FINNER DU HER: BSH HISTORIE. Velkommen alle gamle og nye medlemmer. Hilsen fra vertskapet.

Buss-trailer

Magirus-Deutz 1950. Fotograf ukjent.

Vist 69 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Tyskerne har virkelig laget en del forskjellige typer av lastebil/buss kombinasjoner, Denne kunne jo ha vært benyttet på Haukeliruten for kombinert passasjer- og godstrafikk. Og med en skikkelig Magirus som trekkvogn, er det ingen problemer å komme seg til og fra Røldal.

Magirus er for øvrig gått inn i Iveco nå. I Bergen har vi jo hatt 6 brannbiler av merket Magirus. Ellers har vel merket heller vært ganske sjeldent i Norge.

Ja, det har du rett I Wilfred. Magirus finnes ikke lenger. Jeg husker for øvrig godt brannbilene i Bergen av typen Magirus På Skansen derimot var det stasjonert en Volvo da vi bodde i “Fredens Bolig” i noen år.

3 av Magirus stigebilene er oppbevart. En mannskapsbil av samme merket som var stasjonert i Sandviken, ble dessverre hugget som så mange andre bevaringsverdige biler. Volvo’en på Skansen ble redskapsbil for en annen kommunal etat etter sin brannvesen-tid, men ble dessverre også til slutt hugget. Ja her kunne vi sannelig hatt en egen sone………..I forb. med mitt bokmanus som antagelig blir bok til 100-års markeringen av Bergensbrannen i 2016 – har jeg enorme mengder fotos og annet stoff.
En fantastisk gjeng brann-pensjonister driver hver tirsdag og steller med veteranbilene og den gamle hovedstasjonen – og venter på at Bergen der får sitt høyst fortjente brannmuseum. Men dette er jo litt utenfor vår sone…………………..men det var bare en kommentar i beste mening.

Slike semitrailerbusser har vært brukt flere steder i verden. Lågendalsruta fra Larvik til Svarstad hadde en slik i flere år; “Ormen lange” ble den kalt. Selv har jeg bare sett det en gang, i Jerusalem i 1983, med en Scania trekkvogn. I den arabiske verden har denne typen busser imidlertid vært vanlig i tidligere tider. Om det finnes noen i drift noe sted i verden i dag, vet jeg ikke, tviler vel egentlig på det.

Snodig, jeg har aldri hørt om en semitrailerbuss ved Lågendalsruta, men den ene jeg kjenner til het også “Ormen Lange”. Den gikk på ruten Oslo-Hønefoss fra 1938 til 1954, den gang rutebileier Engeseth var tilknyttet SBC. Semitilhengeren var bygd av Høka på et Fruehauf-understell og ble først trukket av en Volvo trekkvogn med reg-nr A-15091. Etter krigen ble hengeren trukket av vekselvis tre forskjellige etterlatenskaper fra tyskerne av merket Faun, A-15093, A-15094 og A-15099.

http://i692.photobucket.com/albums/vv288/84783/017-12.jpg

Den siste Faun-trekkvognen skal fortsatt finnes, men ribbet for motor og hjul. Jeg så den for en del år siden i mer komplett forfatning.

Men joda, semitrailerbusser finnes fortsatt. Dette bildet fra Sør-Afrika er ikke så gammelt:
http://www.sa-transport.co.za/buses_and_coaches/semi-trailers/mercedes_truck_bus_01_dc06.JPG

Og i Cuba skal det finnes en god del, her fant jeg et bilde som jeg ikke vet når er tatt:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sattelzugomnibus_in_Holguin.JPG

Men slike som denne her er jeg sikker på går ennå, det finnes flere av dem:
http://www.simonward.com/build/large/havana/bus.jpg

 

Bildesamlingen (6078 bilder)